dinsdag 30 april 2013

Lekker Surinaams!

16 april 2013


Vandaag was een volle schooldag. Ik kon vandaag zes uur les geven en het deed deugd. Een lange vakantie is leuk, maar ik ben naar Suriname gekomen om er les te kunnen geven en er een beetje bij te leren. De voormiddag was sneller voorbij dan ik dacht. 

In de namiddag heb ik kunnen genieten van de heerlijke verfrissing van het zwembadwater. Na enkele baantjes was het al snel tijd om uit het water te gaan en samen met Sofie naar het buurtcentrum te trekken. 

Daar aangekomen, stonden we voor een lege ruimte met enkel één van de begeleiders, Philip en twee onbekende mannen. Het was dus blijkbaar nog geen huiswerkbegeleiding deze dag. Het zou maar pas donderdag terug starten, maar dit was dus niet naar ons gecommuniceerd. Dit liet Philip ons dan weten, hij vertelde dan ook dat de zaal al was verhuurd aan andere mensen voor een feestje, dus we konden echt niets doen voor de huiswerkbegeleiding.
We trokken dan maar snel terug de fiets op richting kdg-huisje, maar eerst nog een tussenstop.


Joren wou namelijk deze avond echt Surinaams koken en daarvoor had hij enkele ingrediënten nodig, waaronder cassave. Wat is cassave hoor ik jullie nu denken. Wel, cassave kan je een beetje vergelijken met een aardappel. Het is een wortel die je op verschillende manieren kan bereiden, maar meestal word deze gefrituurd. Surinaamse frietjes dus! :P
Joren had dan aan ons gevraagd om in onze terugtocht even langs de Coppenamarkt te stoppen om deze lekkernij daar te bemachtigen.

Trots stapten we in de richting van de cassave (want we hadden deze al herkent :P) en al snel stond daar een man klaar die ons zou helpen bij de keuze van een goede cassave.

Alhoewel het echt een heel erg vreemde man was, hielp hij ons goed. We vroegen hem voldoende cassave te voorzien voor zes man en hij kapte de nodige stukken en liet ons zien dat deze mooi wit waren. Zo kon je blijkbaar keuren of deze goed was voor je en kon je nagaan of deze niet giftig was... Goed, dachten Sofie en ik, wat weten wij daar nu van. :P

Met drie à vier kilo cassave rijker trokken we dan richting het kdg-huisje. Om even te bekomen van ons cassave-avontuur hebben we ons op het terras gezet om daar nog even te genieten van onze laatste magnum.

Dan nog even de laatste inkopen doen met Joren voor de pindasaus en dan kon hij er aan beginnen. Zweten en zwoegen om die grote cassave in kleine stukjes te verdelen, een lekker stukje vlees bakken en heerlijke boontjes stoven met tomaat.
Hij heeft echt erg hard moeten werken, maar het resultaat was echt heerlijk en Surinaams. :D

De avond werd dan in stijl afgesloten met een drankje en een kaartspelletje. En voor diegene die niet genoeg kregen van de heerlijke cassave was er nog voldoende over om deze nog te nuttigen met de heerlijke pindasaus. mmmmmmmmmm...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten